Skip to main content.

Krachtige kunst voor Internationale Vrouwendag

Deze Internationale Vrouwendag vieren we artistieke expressie als een vorm van empowerment en vrijheid. We hebben samengewerkt met vijf getalenteerde kunstenaressen om de Women's Week collectie te creëren.

Back to top

Kit Agar

"Ik zou mijn kunst omschrijven als etherisch en vrouwelijk, maar ik definieer vrouwelijkheid niet graag als iets specifieks: ik wil geen beperkingen stellen aan wat vrouwelijkheid zou moeten zijn."

Eerst kunst voor mezelf maken

Ik ben een kunstenaar uit het Verenigd Koninkrijk, momenteel gevestigd in België. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst. Als verlegen kind voelde ik me aangetrokken tot kunst en ambachten, zodat ik kon ontsnappen in mijn eigen kleine wereld.

Alle kunst die ik maak is voor mijzelf - als niemand zou kijken, zou ik nog steeds hetzelfde werk maken. In die zin is mijn kunst erg reflecterend. Ik laat mijn kunst graag leven zoals het is.

Back to top

Reyna Noriega

"Ik vond mijn kunststijl rond dezelfde tijd dat ik mezelf vond. Er was sprake van een verschuiving van het creëren voor andere mensen naar het creëren voor mezelf, en dat diende uiteindelijk meer mensen, omdat het authentieker was."

Vrije vrouwen vieren

Ik ben een beeldend kunstenaar en auteur uit Miami. De dingen die me gelukkig maken, zijn dezelfde dingen die me inspiratie geven. Mijn cultuur en mijn omgeving zijn een enorme bron van inspiratie.

Ik wilde kunst maken die opbeurend zou zijn voor vrouwen en die ons op ons best zou vieren, onze meest vrije en meest zelfverzekerde zelf. In de verscheidenheid aan huidtinten en kapsels die ik uitbeeld, hoop ik dat elke vrouw zichzelf kan zien.

Back to top

Maxime Rokus

"Voor mij zijn vrouwen mooie en krachtige wezens, dus ik voelde me op een natuurlijke manier aangetrokken om de vrouwelijke vorm te gebruiken voor mijn kunst."

Digitale tools gebruiken om kunst te maken

Ik ben Maxime, een kunstenares gevestigd in Amsterdam. Ik maak al zo lang als ik me kan herinneren kunst, maar ik besloot grafisch design te studeren. Dit had geen invloed op mijn kunst, maar het liet me wel kennismaken met de mogelijkheden om digitale tools te gebruiken.

Het proces van het maken van kunst begint voor mij met photoshop. Ik probeer verschillende lagen en kleuren uit om te bepalen wat er mooi uitziet, en als ik iets vind dat ik leuk vind, begin ik te creëren met mijn iPad!

Back to top

Marta Leyva

"Waardering voor mijn stad en mijn cultuur is iets dat is gegroeid nu ik in het buitenland woon. Ik begon meer waarde te hechten aan de tradities en cultuur. In 2017 pakte ik voor het eerst een penseel op en werd ik verliefd!"

Per ongeluk mijn talent voor schilderen ontdekken

Ik kom uit Barcelona, maar ik ben al 10 jaar in Stockholm gevestigd. In 2017 pakte ik voor het eerst een penseel op en werd ik verliefd! 6 maanden later vond mijn eerste tentoonstelling plaats, wat een enorm succes was. Hierdoor heb ik geleerd dat iemands leven van de ene op de andere dag ten goede kan veranderen.

Mijn advies aan iedereen is om je passies te volgen en nieuwe dingen uit te proberen. Als je iets leuk vindt, moet je niet aan jezelf twijfelen maar er gewoon voor gaan!

Back to top

Sara Abramson

"Mijn kunst draait helemaal om jezelf zijn. Ik vind dat elke vrouw haar eigen wereld moet kunnen regeren door naar zichzelf te luisteren en te weten dat de antwoorden altijd in henzelf zitten."

Zowel kracht als kwetsbaarheid weergeven

De berichten die ik op mijn kunstwerken schrijf, zijn tekenen van waar ik ben in mijn leven. Er was een periode dat ik zinnen schilderde als ”wat wil je?” of ”waar wacht je nog op?” - dit was rond de tijd dat ik mijn carrière in telecom stopte om mijn passies te volgen en te gaan schilderen.

De vrouwen in mijn schilderijen zijn zowel sterk als kwetsbaar: ze kijken vaak naar beneden, maken oogcontact met de kijker, maar meestal hebben ze ook een onbedekte nek. Ze communiceren hun kwetsbaarheid, maar ook dat ze een beslissing hebben genomen over hoe ze hun leven willen leiden.